-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Verdrag van Tordesillas

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Aan het eind van de 15e eeuw waren Portugal en Spanje de machtigste staten. Dankzij hen werden nieuwe werelden ontdekt en ontstonden koloniën. Toen Columbus in 1492 Amerika had ontdekt, vond de toenmalige paus (Alexander VI) het nodig om de wereld buiten Europa in te delen in een Spaans en een Portugees gedeelte. De grens legde hij bij een lengtegraad die midden in de Atlantische Oceaan lag. Portugal kreeg de zee ten oosten daarvan, Spanje alles ten westen daarvan. Amerika lag helemaal in het Spaanse gedeelte. Lekker eerlijk, niet? Een paar jaar later wisten de Portugezen die grens iets te verleggen naar het westen. Dat gebeurde bij het Verdrag van Tordesillas in 1494. Daardoor kwam een gedeelte van Zuid-Amerika in handen van Portugal. Daaruit is later Brazilië ontstaan.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Verdragslijnen van Tordesillas en Saragossa

Verdrag dat de verdeling tussen Spanje en Portugal regelde van de gebieden buiten Europa.

Voorbeelden

Op nevenstaande kaart staat de lijn die Paus Alexander VI had getrokken en de iets verder naar het westen gelegen lengtegraad die als grens werd getrokken bij het Verdrag van Tordesillas.

Toelichting

In 1529 werd het noodzakelijk om ook aan de andere kant van de wereld in de Grote Oceaan een grens te trekken tussen het Spaans en het Portugees gebied. Dat gebeurde bij het Verdrag van Saragossa.