-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vergrijzing

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • Als jij 18 jaar of ouder bent en je hebt werk, draag jij bij aan de AOW-uitkering van je opa. En dat geldt voor iedere werkende Nederlander. Goed he? Kijk op straat maar eens goed om je heen, dan zie je nogal eens oude mensjes met een wandelstok of rollator met kleine pasjes vooruit schuifelen. Andere mensen, ook met grijze haren, lopen nog vrij kwiek rond, die zijn zeker pas met pensioen of hebben pas AOW.
  • Je zou je kunnen afvragen: waar leven die mensen van? Wie betaalt ze? Dat is nou net het probleem, want mensen boven de 65, invaliden, maar ook werklozen moeten rondkomen van een uitkering. Daar betalen wij, die nog werken, allemaal aan mee, want iedere week of maand wordt er een deel van je loon ingehouden, en dat gaat in een apart potje: AOW of uitkering of volksverzekering. De overheid vult dat aan. Via het omslagstelsel betalen werkende jongeren voor mensen die in dezelfde tijd oud zijn, dus jij betaalt indirect mee aan de uitkering van je opa. Maar als er nou meer gepensioneerden zijn dan werkenden? Dan raakt dat potje wel heel vlug leeg.

Definitie

Toename van het aantal ouderen boven het aantal jongeren.

Voorbeelden

  • Door de verbeterde hygiënische leefwijze, maar vooral door de betere gezondheidszorg worden mensen in meer ontwikkelde landen steeds ouder.
  • Doordat er na de Tweede Wereldoorlog, 1940-1945, uitzonderlijk veel kinderen geboren werden, krijg je 50 jaar later veel ouderen.
  • In rijke landen neemt het aantal kinderen per gezin steeds meer af terwijl de mensen gemiddeld wel steeds langer leven. Door deze daling van het geboortecijfer en de stijging van de levensverwachting neemt de gemiddelde leeftijd van de bevolking toe. De bevolking vergrijst.

Tekstverband

  • Vergrijzing betekent dat het aantal ouderen stijgt in vergelijking met het aantal jongeren, waardoor de gemiddelde leeftijd veel hoger wordt.
  • De term vergrijzing komt natuurlijk van de kleur van het haar. Oudere mensen worden tenslotte vaak grijs. Ook al hebben ook jongere mensen soms last van grijs haar, is het toch wel een logisch begrip.