-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vervoermiddel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een fiets, een brommer, een scooter, een auto. Dat zijn de meest voorkomende vervoermiddelen waarmee mensen zich individueel verplaatsen. Wanneer men zich over wat grotere afstand wil verplaatsen, maakt men ook vaak gebruik van het openbaar vervoer zoals de bus en de trein.

Ook bij het vrachtverkeer kun je verschillende vervoermiddelen onderscheiden. De vrachtauto, de trein, het binnenvaartschip, het zeeschip en het vliegtuig. Elk van deze vervoermiddelen heeft voors en tegens. Het is afhankelijk van de afstand en de ligging van de eindbestemming en de snelheid waarmee je wilt vervoeren, wat de beste keuze is. Algemeen geldt dat hoe sneller het vervoer geregeld moet worden, hoe duurder het is.

Omdat tegenwoordig veel wordt vervoerd in containers, komt het ook steeds vaker voor dat tijdens het transport meerdere vervoermiddelen worden gebruikt. Onderweg moet dan de container worden overgezet van het ene vervoermiddel op het andere. Dat noemt men overslaan. Overslaan van containers gaat erg gemakkelijk met een kraan.

Definitie

Middel waarmee je mensen en/of goederen kunt verplaatsen.

Voorbeelden

  • Wanneer mensen zich over grote afstanden verplaatsen, wordt meestal gebruik gemaakt van het vliegtuig. Dat is wel een relatief dure en milieuvervuilende manier van vervoeren.
  • Goederen worden alleen met het vliegtuig vervoerd, wanneer de goederen niet te zwaar zijn en relatief duur. Horloges bijvoorbeeld of computerapparatuur. Zand en steenkool vervoer je niet met een vliegtuig. Daar is de trein of het schip veel geschikter voor.
  • De overheid wil graag hebben dat mensen hun auto zo veel mogelijk laten staan en gebruik maken van de fiets of het openbaar vervoer.
  • Een container moet worden vervoerd van Rotterdam naar Zwitserland. De klant wil dat dat zo snel mogelijk gebeurt en wil daar ook extra voor betalen. De container wordt bij aankomst in de haven meteen op een vrachtauto gezet en naar Zwitserland gereden. Binnen een dag is de container ter plekke.
  • Een container moet worden vervoerd van Rotterdam naar Zwitserland. Het maakt de eigenaar van de container niet uit dat die een paar dagen later aankomt. In de haven van Rotterdam wordt de container op een binnenvaartschip gezet. Die vaart in een paar dagen naar Basel in Zwitserland. Daar wordt de container op een vrachtauto gezet en vervoert hem naar de eindbestemming.

Toelichting

  • Voor vervoer naar andere continenten is het meest geschikt een zeeschip. Hele grote schepen varen van mainport naar mainport. Alleen relatief dure of bederfelijke goederen worden met het vliegtuig vervoerd.
  • Voor transport binnen Europa zijn het binnenvaartschip of de trein het goedkoopste over grotere afstanden. Het scheelt bijvoorbeeld heel veel of je 45 containers met één trein vervoert naar Zwitserland of 45 aparte vrachtauto’s laat rijden. Dat kost natuurlijk veel meer aan benzine en chauffeurskosten.
  • De vrachtauto wordt vooral gebruikt voor de korte afstanden of indien iets ergens snel moet zijn.
  • Een andere naam voor een vervoermiddel is een modaliteit. Multimodaal vervoer wil dan zeggen dat je van A naar B meerdere vervoermiddelen gebruikt en onderweg één of meerdere keren moet overslaan.