-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Verwering

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stenen hebben niet het eeuwige leven. Probeer je maar eens voor te stellen wat er gebeurt als ergens een vulkaan uitbarst en uit de vulkaan lava vloeit. Die lava stolt en gaat vervolgens verweren. Onder invloed het weer zal die lava veranderen. Er is sprake van verwering. Als je maar lang genoeg wacht, zal die lava zelfs helemaal veranderen in losse korrels en misschien wel door regenwater worden weggespoeld. Dat gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Dat betreft processen waar de aarde duizenden jaren over doet.

Definitie

Het uit elkaar vallen van gesteente onder invloed van het weer.

Voorbeelden

  • In regenwater zitten kleine hoeveelheden zuren. Die kunnen kalkgesteente oplossen.
  • Wortels van bomen dringen in grond in kleine scheurtjes. Die wortels dringen steeds verder de grond in en drukt het gesteente uit elkaar.
  • In koude gebieden kan water een beetje in scheurtjes dringen en vervolgens bevriezen. Dat gevormde ijs drukt die scheurtjes steeds verder uit elkaar waardoor het gesteente vergruist.
  • In woestijnen is het overdag heel warm en ’s nachts erg koud. Overdag zet het gesteente uit en ’s nachts krimpt het weer in. Als dat maar vaak genoeg gebeurt, barst die steen uit elkaar.

Tekstverband

  • Er worden twee soorten verwering onderscheiden: natuurkundige verwering en scheikundige verwering.
  • Bij natuurkundige verwering vallen stenen uit elkaar maar de samenstelling van die stenen verandert niet. Het gesteente wordt alleen vergruist. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het genoemde voorbeeld in woestijnen.
  • Bij scheikundige verwering lossen mineralen in gesteenten op en verandert de samenstelling van het gesteente dus wel. Zo kunnen bepaalde zouten die in gesteenten zitten oplossen en worden afgevoerd door water. Ook kunnen die opgeloste mineralen weer nieuwe mineralen vormen zodat in feite een nieuw soort gesteente ontstaat. Scheikundige verwering komt veel voor in de vochtige tropen.