-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ecosysteem

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Voedselketen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je een orchideé voor in een tropisch regenwoud. Het hele jaar door groeit die prachtige plant in wat donkere omstandigheden omdat er weinig licht door het dikke bladerdak valt. Het is altijd warm en vochtig. De plant heeft het goed naar zijn zin en groeit weelderig. Omdat de plant altijd in dezelfde omstandigheden leeft, kan hij echter niet veel hebben. Geringe veranderingen in het milieu kunnen de plant doen verpieteren. Neem dan helmgras in de duinen. Die plant krijgt bij wind uit zee zout water over zich heen en bij regen juist zoet water. Soms is het rustig maar soms komt ook harde wind voor. Soms verzuipt ie in het regenwater en op andere momenten staat hij veel te droog. Die plant heeft het veel moeilijker maar kan wel tegen een stootje. Je moet heel wat doen om helmgras kapot te krijgen.

Orchideeën en helmgras leven ieder in hun eigen ecosysteem.

Definitie

  • Wisselwerking tussen alle leven en hun abiotische (= niet levende) omgeving.
  • Wisselwerking tussen levensgemeenschappen en hun biotoop.

Voorbeelden

Toelichting

  • Een ecosysteem is een wirwar van allerlei functies in een gebied die met elkaar te maken hebben en van elkaar afhankelijk zijn. Het klimaat ter plekke en de omgeving vormen de biotoop en daarin leven allerlei planten en dieren die afhankelijk zijn van elkaar. Als je iets in zo’n systeem verandert, verander je ook ongewild andere onderdelen van het systeem.
  • Een voorbeeld van afhankelijkheid is een voedselketen. Een ketting van organismen die van elkaar eten. Een voorbeeld: groene algen produceren biomassa; kreeftjes eten algen, forel eet kreeftjes, baars eet forel; snoek eet baars, visarend eet snoek. In dit voorbeeld zijn algen de basis van de voedselketen en de visarend de top van de voedselketen. Als je in dit systeem veel kreeftjes gaat vangen, krijgt de forel honger en gaat dood. De baars heeft daar vervolgens onder te lijden. Aan de andere kant worden de algen minder gegeten en groeien die veel te hard. Zie je je dat voor je? Voordat je het weet heb je met het vangen van de kreeften het hele ecosysteem verpest.
  • Zo’n ecosysteem kan best iets hebben, maar wanneer je teveel verandert heb je kans dat het fout gaat. Als je bijvoorbeeld zo voorzichtig mogelijk een boom omkapt in een bos, gebeurt er niet veel. Het bos kan de opengevallen plek zelf wel weer herstellen. Het wordt anders als je hectare na hectare omkapt.
  • Sommige ecosystemen kunnen tegen een stootje terwijl andere bijna niets kunnen hebben. Tropische regenwouden vormen een voorbeeld van een ecosysteem dat weinig invloed van buitenaf kan verdragen. Ecosystemen die tegen een stootje kunnen noemen we robuste ecosystemen. De tegenhanger daarvan zijn de fragiele ecosystemen.