-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vruchtbaarheidscijfer

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je van twee landen, bijvoorbeeld België en Zuid-Afrika, het geboortecijfer met elkaar vergelijkt, zou je kunnen constateren dat Zuid-Afrika een veel hoger cijfer heeft. Dat kun je niet verklaren omdat Zuid-Afrika meer inwoners heeft. Geboortecijfers worden namelijk uitgedrukt in promillen, dus per 1000 mensen.

Hoe dan wel? Het zou kunnen liggen aan een minder goede economie bijvoorbeeld. In arme landen krijgt men meer kinderen. Of het ligt aan een uiting van het geloof. Een derde mogelijkheid ligt aan de leeftijdsopbouw. In een land met een oudere bevolkingsopbouw (in dit geval België) mag je verwachten dat het geboortecijfer lager zal zijn. Om die invloed van de leeftijd uit te sluiten gebruikt men in de demografie het vruchtbaarheidscijfer.

Definitie

Het aantal levendgeborenen per jaar per 1000 vrouwen in de leeftijd van 15-45 jaar.

Voorbeelden

  • Een land heeft 2 miljoen inwoners en er worden 80.000 baby’s geboren. Het geboortecijfer is dan 40 promille. Er zijn namelijk 2.000 groepjes van 1000 mensen, dus per groepje is dat 80.000 gedeeld door 2.000 = 40 per duizend = 40‰.
  • Van die 2 miljoen inwoners is de helft vrouw. Daar weer de helft van is in de leeftijd 15 tot 45 jaar. Dat zijn dus 500.000 vrouwen. Het vruchtbaarheidscijfer is dan 80.000 gedeeld door 500 = 160‰, vier keer zo hoog dus.
  • Als van de vrouwen slechts 40% in de leeftijd van 15-45 zou zitten, heb je dus maar 400.000 vruchtbare vrouwen en is het vruchtbaarheidscijfer dus hoger, namelijk 80.000 gedeeld door 400 = 200‰

Toelichting

  • Door gebruik te maken van het vruchtbaarheidscijfer sluit je de invloed van de leeftijd op de geboorte uit. Je deelt namelijk het aantal baby’s niet door de totale bevolking, maar door de vrouwen die die kinderen kunnen baren.
  • Van een gebied ligt het vruchtbaarheidscijfer altijd hoger dan het geboortecijfers, meestal vier tot vijf keer zo hoog.
  • Als dus België en Zuid-Afrika verschillende vruchtbaarheidscijfers hebben, ligt dat niet aan die bevolkingsopbouw, maar aan economische en/of culturele invloeden.