-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vruchtbare Sikkel

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Vruchtbare Halvemaan)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de Vruchtbare sikkel ofwel de Vruchtbare Halvemaan heeft men vele archeologische opgravingen gedaan. Men vond resten van oude beschavingen. In die opgravingen vond men een aantal tarwesoorten die door de mensen geteeld en bewaard werden. Wetenschappers hebben de ouderdom van die tarwe kunnen vaststellen. Daarmee kon men onomstotelijk bewijzen dat in dat gebied al meer dan 9000 jaar geleden boeren voorkwamen die sedentair leefden. De landbouwrevolutie vond hier zijn oorsprong.

Definitie

Relatief vruchtbaar gebied in het Midden-Oosten tussen de Middellandse Zee en Mesopotamië.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Vruchtbare Sikkel

Kijk op de nevenstaande kaart naar de ligging van de Vruchtbare Sikkel. De sikkel liep van het noordoosten van Egypte via Syrië naar het stroomgebied van de Eufraat en de Tigris (Mesopotamië).

Toelichting

De naam Vruchtbare Sikkel of Vruchtbare Halvemaan wordt meestal gebruikt om het gebied aan te duiden in het Midden-Oosten waar de Neolitische Revolutie is ontstaan. Mensen leefden niet meer van de jacht en verzamelen van eetbare gewassen, maar gingen zich blijvend vestigen om akkerbouw en veeteelt te bedrijven.

  • Mesopotamië werd pas echt geschikt voor de landbouw nadat men het gebied ging irrigeren. Dat gebeurde vanaf ongeveer 6000 voor Christus.
  • De grenzen van de Vruchtbare Sikkel zijn niet helemaal duidelijk, maar het gaat om een groot gebied van zo’n 400.000 km2. Ertoe behoren het noordoosten van Egypte, het zuidoosten van Turkije (Anatolië), de Levant en Mesopotamië.