-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vulkanische aardbeving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Mont Peleé wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste vulkanen op aarde. Hij wordt permanent door vulkanologen in de gaten gehouden.

Op het eiland Martinique in de Caribische Zee houden vulkanologen de Mont Peleé nauwlettend in de gaten. Die vulkaan zaaide in het jaar 1902 dood en verderf in het stadje Saint Pierre dat aan de voet van die ruim 1300 meter hoge berg lag. Een hete gloedwolk raasde toen van de helling af en doodde iedereen (op één persoon na) in het stadje.

Vulkanologen kunnen aan vulkanen zien dat hij actiever wordt. De vulkaan zwelt op door het omhoog dringende magma en door het uitzetten van het gesteente als het warmer wordt. De vulkaan braakt meer gassen uit die je kunt meten. Kleine aardbevingen tonen aan dat magma omhoog komt. Dat noemt men vulkanische aardbevingen.

Definitie

Aardbeving die ontstaat wanneer magma zich in een vulkaanpijp een weg omhoog probeert te banen.

Voorbeelden

Als vulkanen actief worden, hoort men ze vaak rommelen. Dat komt van het gesteente dat verstoord wordt door het omhoog komende magma. De aardbevingen kunnen natuurlijk door seismografen worden geregistreerd.

Toelichting

  • Vulkanische aardbevingen zijn meestal licht en alleen plaatselijk in de buurt van de actieve vulkaan te meten.
  • Alle gevaarlijke vulkanen op aarde en zeker degenen waar in de buurt veel mensen wonen, worden door vulkanologen goed in de gaten gehouden. Langs de flanken van de vulkaan staan seismografen opgesteld die elke aardschok registeren.