-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vulkanische as

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
koolzuurgas zit opgelost in Cola. Af en toe ontsnapt er wat van dat gas uit het water.

Als je naar een fles Cola kijkt, dan zie je de bubbels koolzuur die in de Cola opgelost zijn, bijna niet zitten. Af en toe ontsnapt er wat koolzuurgas uit het water, maar het meeste zit in dat water opgelost. Als je de fles flink schut, zie je wel meer bubbels, maar nog steeds blijven de meeste bubbels in het water zitten. Er bouwt zich in de fles wel een druk op.

Iedereen weet wat er gebeurt als je nu de dop losdraait. Het gas spuit naar buiten en neemt op zijn weg de Cola mee dat zich verspreidt in kleine druppeltjes.

Zo iets dergelijks gebeurt er ook met magma dat onder grote druk is opgeslagen in een magmahaard onder een vulkaan. In dat magma zitten ook gassen opgelost, met name waterdamp en koolstofdioxide. Als dat bij een vulkaanuitbarsting naar buiten komt, neemt het het magma als hele fijne deeltjes mee die in de lucht snel stollen. Er vormt zich dan vulkanische as.

Definitie

Materiaal dat bij een vulkaanuitbarsting naar buiten komt in de vorm van kleine asdeeltjes.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Auto's in de buurt van de Pinatubo worden in 1991 bedekt met een dikke laag vulkanische as

Als de vulkanische as op de grond komt, bedekt dat de omgeving met dikke stoflagen. Op de foto vulkanische assen die vrijkwamen bij de uitbarsting van de Pinatubo op de Filipijnen.

Toelichting

  • Hoe explosiever de uitbarsting, hoe meer het magma als kleine deeltjes de lucht in wordt geslingerd.
  • Bij iets minder explosieve uitbarstingen, komen er ook kleine steentjes en grote vulkanische brokken uit de vulkaan. De kleine steentjes noemt men lapilli en de grote brokken noemt men vulkanische bommen.