-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

WHO

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De vlag van de WHO

Op 7 april 1948 werd in Genève (Zwitserland) de Wereld GezondheidsOrganisatie (World Health Organisation) opgericht als gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. De WHO houdt zich bezig met de wereldwijde gezondheid van mensen en wil een zo hoog mogelijk niveau van gezondheidszorg op aarde bereiken. Dat gebeurt via voorlichtingscampagnes, het coördineren van ontwikkelingshulp, het organiseren van conferenties over gezondheid enzovoort. De oprichtingsdatum 7 april is sindsdien uitgeroepen tot Wereld Gezondheidsdag. Elk jaar roept de WHO de lidstaten op dan iets bijzonders te organiseren. De WHO draagt daarbij telkens een thema aan. In 2010 was dat: 1000 cities – 1000 lives! Steden werden opgeroepen om stil te staan bij gezondheidsproblemen in de stad en daar actief iets aan te doen. Er werden schoonmaakacties georganiseerd, delen van steden werden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, mensen die iets bijzonders hadden gepresteerd op het gebied van gezondheidszorg werden in het zonnetje gezet.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het gebouw van de WHO in Genève (Zwitserland).

Gespecialiseerde organisatie van de VN, die zich inzet voor een zo goed mogelijke gezondheidszorg op aarde.

Voorbeelden

  • Jaarlijkse organisatie van Wereldgezondheidsdag op 7 april.
  • Programma’s bedenken en uitvoeren voor het bestrijden van allerlei infectieziektes en het behandelen daarvan. Denk daarbij vooral aan ziektes als SARS, malaria, tuberculose, griep en niet te vergeten AIDS.
  • Voorlichtingcampagnes voeren voor gezond eten en voor het stoppen met roken.

Toelichting

  • De WHO is één van de oorspronkelijke organisaties van de VN. Al vanaf de oprichting van de VN is deze organisatie actief. Bijna alle staten van de wereld zijn er lid van.
  • Elk jaar wordt in Genève een grote gezondheidsconferentie georganiseerd in mei.
  • Elk jaar brengt de WHO een Wereldgezondheidsrapport uit. Deze is natuurlijk ook te raadplegen op internet via www.who.org.
  • Pas op dat je de WHO niet verwart met de Wereldhandelsorganisatie van de VN. Dat is namelijk de WTO (World Trade Organisation).