-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Weer

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een leerling komt kletsnat op school aan. Hij heeft onderweg een korte maar hevige hoosbui meegemaakt. Hij ontmoet bij de kluisjes zijn vriend die kurkdroog zijn spullen pakt. “Heeft jouw moeder je vanochtend met de auto gebracht?” “Nee hoor, ik ben gewoon met de fiets, maar ik heb onderweg geen regen gehad!”. Dit voorval herken je vast wel. Soms zie je de buien voorbij trekken terwijl jezelf niet nat wordt. Dat is het kenmerkende van het weer. Het is erg plaatselijk en ook erg veranderlijk.

Definitie

Toestand van de atmosfeer op een bepaalde plaats en een bepaald moment.

Voorbeelden

  • Woestijnen zijn gebieden waar heel weinig neerslag valt. Daar zal de weerman meestal een saai praatje houden op de TV. “Morgen schijnt de zon volop en wordt het 30 graden!”. De kans dat het daar gaat regenen is erg klein. Bijna elke dag vertelt die dus hetzelfde verhaal.
  • Bij ons zegt de weerman bijvoorbeeld: “In Nederland komt de wind morgen uit de westhoek. Daarom zal het niet zo koud zijn maar moeten we wel rekening houden met wat neerslag”. Nederland heeft een veel wisselender weertype. Weermannen hebben bij ons daarom meer nieuws te vertellen.
  • IJsland heeft zo ongeveer wel het meest veranderlijke weer wat je maar kunt hebben. Elke dag wisselen opklaringen en buien elkaar af. Daar zul je je op moeten kleden als je daar naar op vakantie gaat.

Toelichting

  • Weer is dus erg veranderlijk. Het wisselt echt van uur tot uur. Weer is ook erg plaatselijk. Als het bij ons regent, kan het een paar kilometer verderop droog zijn.
  • Het weer wordt bepaald door de weerelementen. Dit zijn bijvoorbeeld de luchtdruk, de neerslag, de hoeveelheid zonneschijn en de temperatuur.
  • Op basis van de weerelementen kun je als weerman een weersverwachting opmaken. Tegenwoordig kunnen de meteorologen wel een week vooruit kijken om dat weer te voorspellen. Het spreekt natuurlijk wel vanzelf dat de verwachting van de volgende dag nauwkeuriger is dan de voorspelling van de volgende week. Soms komen voorspellingen ook niet uit.
  • Wanneer je elke dag die weerelementen opschrijft van een plaats, dan kun je daar een langdurig gemiddelde van nemen. Dat noem je het klimaat.