-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Welvaart

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

He Guido, te gek zeg, wij kunnen alles kopen, want mijn ouders hebben samen een zaak die loopt als een trein: de euro's rollen binnen. Er is dus genoeg geld om van alles te kopen. Het gaat hier over dingen. Na de basisbehoeften heeft een mens behoefte aan luxe consumptiegoederen, zoals een mobieltje, een laptop, een scooter, op vakantie gaan en nog veel meer.

Maar ook zijn dingen, die langer meegaan, duurzamer zijn, zoals een wasmachine, een droger en een auto. Natuurlijk moet de overheid dan wel gezorgd hebben voor algemene voorzieningen, zoals: stroom, gas, openbaar vervoer en onderwijs om welvarend te kunnen leven.

Definitie

Mate waarin je je behoeften met materiële dingen kunt bevredigen.

Voorbeelden

  • Welvaart heeft te maken met de hoeveelheid dingen die je kunt kopen. Mensen die nooit hoeven na te denken over wat ze gaan kopen omdat ze er genoeg geld voor hebben, hebben veel welvaart.
  • Een land waar alles beschikbaar is voor de mensen en mensen het ook kunnen aanschaffen, heeft veel welvaart

Toelichting

  • Welvaart heeft voor het grootste deel te maken met de behoefte aan tastbare (materiële) dingen. Probleem is dat het begrip welvaart niet direct is te meten. Om toch iets over de welvaart te zeggen, gebruikt men meestal het Bruto Nationaal Product (BNP) per hoofd van de bevolking.

Zoals je op de betreffende pagina kunt lezen, zegt dat begrip niet alles. Het zegt zeker niet alles over het welvaartsniveau. Daarvoor moet je ook kijken naar de hoeveelheid vrije tijd, de mogelijkheden om je te ontspannen, hoe vrij je bent om te gaan staan en gaan waar je wilt en nog veel meer. Als je zo over welvaart spreekt (dus over welvaart in ruime zin van het woord) mag je ook het begrip welzijn gebruiken. Dit drukt het algemene tevredenheidsgevoel van de bevolking uit.

  • Letterlijk betekent welvaart: hoe wel(goed) je vaart, oftewel hoe goed het met je gaat