-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wereldbank

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op de conferentie van Breton Woods is in 1944 de Wereldbank opgericht. De Wereldbank bestaat uit geld van 'rijke' landen, die dit beschikbaar stellen voor 'arme' landen. Dit soort hulp noem je ontwikkelingssamenwerking. De Wereldbank kan een land een lening geven voor projecten die ervoor zorgen dat de inwoners een beter leven krijgen.

Op de internetsite van de bank (www.worldbank.org) staan veel gestelde vragen. Eén daarvan is best kritisch. Waarom is er nog zoveel armoede op de wereld na meer dan 60 jaar bestaan van de Wereldbank? De bank antwoordde door te benadrukken dat er de afgelopen decennia wel degelijk vooruitgang is geboekt, maar nog niet genoeg. De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen 40 jaar met 20 jaar gestegen, het percentage analfabeten op aarde gehalveerd en het aantal mensen dat onder de absolute armoedegrens leeft, is voor het eerst minder geworden. Toch is er nog steeds genoeg werk te doen en dat snappen ze bij de Wereldbank ook. Hun Engelstalige slogan is: Working for a world free of poverty! (Werken aan een wereld zonder armoede).

Definitie

Gespecialiseerde instelling van de Verenigde Naties, die nu probeert de armoede op de wereld te verminderen door leningen te verstrekken.

Voorbeelden van werkzaamheden

 • Het geven van adviezen aan zowel ontwikkelingslanden als aan de rijke donorlanden.
 • Het uitgeven van allerlei jaarlijke rapporten zoals het “World Development Report””
 • Het verstrekken van leningen aan middeninkomenslanden en aan de allerarmste landen.

Toelichting

 • De Wereldbank behandelt aanvragen voor ontwikkelingssteun op basis van plannen die de ontwikkelingslanden zelf maken om armoede te bestrijden.
 • Willen ontwikkelingslanden geld krijgen, dan moeten ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten bijvoorbeeld corruptie bestrijden, de overheid moet minder geld uitgeven en moet hun eigen munt devalueren (minder waard laten zijn) om zo makkelijker te kunnen exporteren. Belangrijk is dat er een vrije markt is.
 • Het geleende geld kan gebruikt worden om bijvoorbeeld allerlei projecten op te zetten in het onderwijs, de infrastructuur of het milieu.
 • De wereldbank verstrekt twee soorten leningen.
  • De eerste soort is voor landen die al een zekere welvaart hebben. Die leningen worden tegen min of meer gewone voorwaarden verstrekt, net zoals je bij een gewone bank zou lenen. Het rentepercentage ligt alleen iets lager.
  • De tweede soort leningen is voor de armste landen. Die betalen geen rente, mogen het geld over een lange periode gespreid terugbetalen en hoeven pas na 10 jaar met die terugbetaling te beginnen.
 • Bijna alle landen van de wereld zijn aandeelhouder van de bank. Hoe meer geld zij in die bank steken, hoe meer ze erover te vertellen hebben. De Verenigde Staten is de grootste aandeelhouder en de directeur van de Wereldbank is om die reden altijd een Amerikaan. Het hoofdkantoor zit in Washington DC.