-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Globe

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Wereldbol)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Onze prachtige blauwe planeet waarop we leven is een bolvormig hemellichaam die zich in een baan rondom de zon beweegt. Zo’n hemellichaam noem je een globe. In de volksmond heb je het bij het woord globe echter over een verkleinde versie van die planeet. Zo’n globe wordt altijd enigszins achterover hellend op een voet geplaatst en kan ronddraaien om zijn as. Een globe wordt ook wel een wereldbol genoemd.

Definitie

Globe.jpg

Verkleinde vormgetrouwe afbeelding van de aarde op een ronddraaiende bol.

Voorbeelden

Hiernaast zie je een voorbeeld van een globe.

Toelichting

  • Een globe is de enige manier waarop je de bolle aarde op een juiste manier verkleind kunt afbeelden. Op een wereldbol zijn de verhoudingen in grootte, vorm en afstand tussen de landen correct, wat met een platte kaart niet mogelijk is.
  • De aarde is een bij de polen enigszins afgeplatte bol met een doorsnede van zo’n 12.750 km. Deze draait in een jaar om de zon en in een etmaal om zijn eigen as. De uiteinden van die denkbeeldige as zijn de noordpool en de zuidpool.
  • De aardas staat niet haaks op het baanvlak van de aarde om de zon, maar schuin in een hoek van 66½ graad. Vandaar dat een globe ook scheef staat. Kijk maar eens naar de figuur. De rode lijn op de globe bevindt zich precies tussen de beide polen. Dit stelt de evenaar voor.
  • Het woord globe komt terug in het woord globaal. Als je een globaal overzicht wilt hebben van iets, dan probeer je zo ruim mogelijk te kijken, op een zo groot mogelijk schaalniveau.
  • Globe komt ook terug in het woord globalisering.
  • Een globetrotter is een reiziger die zo veel mogelijk van de aarde wil zien, een wereldreiziger dus.
  • In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was er een beroemd basketbalteam uit Harlem, New York. Zij vertoonden hun kunstjes en trucs over de hele wereld en waren enorm populair. Zij heetten de Harlem Globetrotters.