-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Continent

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Werelddeel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Er worden op onze planeet zeven continenten onderscheiden, grote aaneengesloten landmassa’s waarop we leven. Continenten worden ook wel werelddelen genoemd. Toch is dat niet helemaal juist. Het begrip werelddeel omvat ook de eilanden die rondom het continent liggen. Zo heb je Groot-Brittannië dat voor de kust van Europa ligt. Dat land hoort strikt genomen niet tot het continent Europa maar wel tot het werelddeel Europa. Eigenlijk mag je ook niet van het continent Europa spreken omdat de grens met Azië natuurlijk niet super duidelijk is. Eigenlijk vormen beide samen één grote landmassa en zou je ze samen Eurazië moeten noemen.

Definitie

Een continent is een zeer grote landmassa omgeven door water.

Voorbeelden

Volgens Britannica, een beroemde encyclopedie, wordt de wereld verdeeld in de volgende zeven continenten: (van groot naar klein):

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten

De 7 continenten

Toelichting

  • Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn duidelijk genoeg gescheiden om van twee continenten te kunnen spreken. De grens tussen beide continenten wordt meestal gelegd bij het Panamakanaal.
  • Zoals gezegd mag je Europa eigenlijk geen continent noemen, net zo min als Azië. Het is echter historisch zo gegroeid om dat onderscheid wel te maken.
  • Het kleinste continent is Australië. Samen met de eilanden in de Grote Oceaan vormt dat het werelddeel Oceanië.