-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wereldkaart

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

wereldkaart

Op deze wikipagina staan twee wereldkaarten afgebeeld. Eén daarvan is de beroemde Mercatorkaart. Mercator tekende zijn wereld door de breedtecirkels steeds verder van elkaar te tekenen vanaf de evenaar gezien en tegelijkertijd de lengtecirkels daar haaks (dus onder een hoek van negentig graden) op te tekenen. Herkennen jullie nu welke van de twee de Mercatorkaart is? Die kaart heeft voordelen voor de scheepvaart omdat de kortste verbinding tussen twee plaatsen op die kaart een rechte lijn is. Voor gebruik in de klas heeft de kaart alleen maar nadelen. Je wereldbeeld wordt zo wel heel erg vertekend. Kijk maar eens naar het continent Afrika en het eiland Groenland. Op de Mercatorkaart lijkt het net alsof Groenland groter is. In werkelijkheid past Groenland ongeveer 25 keer in Afrika!

Definitie

Kaart waarop de gehele wereld verkleind staat aangegeven.

Voorbeelden

In de Bosatlas staan verschillende manieren hoe je die wereld kunt afbeelden. Eén daarvan is de Mercator-projectie. Deze is echter niet geschikt voor het onderwijs.

Toelichting

Wereldkaart
  • Een wereldkaart klopt eigenlijk nooit. De aarde is tenslotte een bolvorm en die kun je niet zonder vertekening op een plat vlak afbeelden. Stel bijvoorbeeld dat de aarde een sinaasappelschil is. Probeer die maar eens zonder vervorming plat te drukken. Dat lukt natuurlijk niet. De schil scheurt. Al die scheuren zul je op één of andere manier moeten opvullen om daar een kaart van te maken.
  • Er zijn verschillende manieren om een wereldkaart te maken, maar geen enkele manier is helemaal juist. De enige manier om onze aarde vormgetrouw af te beelden is op een globe, maar ja, die sjouwt wat moeilijk mee. Atlassen zijn veel makkelijker in gebruik.
  • Je mag zeggen dat gebieden bij de evenaar goed worden afgebeeld. Hoe dichter je bij de polen komt, hoe groter de vervormingen zijn.
  • Is dat nu erg dat de gebieden niet helemaal juist staan afgebeeld? Nee, zo lang je je maar bewust bent van die vervormingen en een kaart maakt die zo veel mogelijk lijkt. De lengtecirkels bijvoorbeeld komen bijeen bij de noordpool en zuidpool en dus is het logisch dat op een kaart ook te doen.