-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wereldhandel

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Wereldmarkt)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De mens drijft al heel erg lang handel. In eerste instantie werden er goederen geruild met elkaar, de zogenaamde ruilhandel, later kwam daar ook geld aan te pas. Pas toen de mens vanaf de 15e eeuw op ontdekkingsreis ging, werden er voor het eerst producten over de hele wereld geruild van eigenaar. In de latere koloniën werden grondstoffen uit de kolonie gehaald en eindproducten terug verkocht aan de kolonie. De handel tussen landen binnen een continent en buiten een continent noemen we wereldhandel.

Hoewel de aarde niet letterlijk kleiner is geworden, zijn de relatieve afstanden wel steeds kleiner geworden. Vervoer gaat steeds gemakkelijker en landen drijven steeds meer handel met elkaar. Die toename van de wereldhandel noemt men globalisering.

Definitie

  • Handel tussen alle landen van de wereld.
  • Uitwisseling van goederen, of geld tussen partijen over de hele wereld.

Voorbeelden

Een instantie die de wereldhandel in de gaten houdt is de WTO (World Trade Organisation). De WTO werd opgericht in 1995 en komt voort uit de GATT (General Agreement on Tariffs and Trade, Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel). De WTO gelooft erin dat een eerlijke wereldhandel de snelste manier is om de welvaart over de wereld zo eerlijk mogelijk te verdelen en de armoede het snelst terug te dringen.

De taken van de WTO zijn bevordering van internationale handel, beslechting van handelsconflicten en opheffing van handelsbelemmeringen.

Op de kaart kun je zien welke landen al lid zijn.

Landen met een WTO-lidmaatschap of aanvraag - klik op de kaart voor een vergroting

Tekstverband

  • Het aanbod van alle goederen en diensten op de wereld wordt ook wel wereldmarkt genoemd.
  • De prijs van bijvoorbeeld graan wordt bepaald door de wereldmarkt. Als ergens ter wereld de oogst mislukt, heeft dit gevolgen voor de prijs die een boer in de V.S. krijgt voor zijn graan, hij krijgt dan een betere prijs. Als er juist heel veel graan wordt aangeboden op de wereldmarkt, zal de prijs van graan zakken.
  • De Nederlanders hebben vroeger veel handelscontacten opgebouwd en daar heeft Nederland flink aan verdiend. Het is waarschijnlijk dan ook aan al die handelscontacten over de hele wereld te danken dat we met Schiphol en de haven van Rotterdam mainports hebben die in de wereldhandel grote spelers zijn.
  • Het is een belangrijke taak van de WTO: het opheffen van handelsbelemmeringen. Een bekend voorbeeld hiervan waren de invoerrechten die Europese landen oplegden aan producten van buiten de EU, terwijl de boeren binnen de EU subsidie gaven op hun producten goedkoper op de markt te kunnen brengen. Op deze manier werden met name landbouwproducten van buiten de EU veel te duur en kochten Europeanen voornamelijk producten uit de EU. Boeren en vissers in bijvoorbeeld Afrika hadden hierdoor geen kans hun (eigenlijk goedkopere) producten op de Europese markt te brengen en zo meer welvaart te verkrijgen. In feite houdt de EU dus de mensen in Afrika arm door protectionisme toe te passen.

De WTO heeft deze praktijken inmiddels verboden, maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat de mensen in Afrika hier van kunnen gaan profiteren.