-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Werkgelegenheid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • Europa:

Hoeveel werk en banen er beschikbaar zijn, bepaalt hoeveel werkgelegenheid er is. Als het economisch goed gaat, is er veel werk en is er dus voldoende werkgelegenheid. Als het economisch slechter gaat, gaan er bedrijven failliet en worden mensen ontslagen. Het aantal beschikbare banen neemt af en er is dan minder werkgelegenheid.

In West-Europa werken op dit moment veel mensen uit Oost-Europese landen, bijvoorbeeld uit Roemenië en Polen. Deze mensen doen werk dat mensen uit West-Europa niet willen doen, omdat ze het werk te smerig of te zwaar vinden, of omdat ze vinden dat ze er te weinig voor betaald worden. In landen als Polen en Roemenië is er te weinig werkgelegenheid, waardoor er veel Polen en Roemenen bereid zijn naar West-Europa te komen om dit werk te doen. In vergelijking met de lonen uit hun eigen land worden ze er ook beter voor betaald (denk aan zwaar werk in de industrie of in de landbouw).

In ontwikkelingslanden is het vaak slechter gesteld met de werkgelegenheid. Er zijn te weinig fabrieken en te weinig wegen. De infrastructuur is dus slecht. Voor het werk dat er wel is word je vaak erg slecht betaald. Sommige banen worden zelfs vervuld door kinderen (kinderarbeid). In de steden is er vaak wel iets meer werk te vinden, zeker meer dan op het platteland. Als gevolg hiervan trekken er veel mensen in ontwikkelingslanden naar de stad: urbanisatie.

Definitie

  • De mogelijkheid om werk te vinden en mensen aan een baan te helpen.
  • In welke mate er werk is voor iedereen.

Voorbeelden

  • Europa:

Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben veel werkgelegenheid in sectoren waar weinig mensen zin in hebben, zoals in de land- en tuinbouw. In Polen is er te weinig werkgelegenheid: veel Polen komen daarom in West-Europa werken.

De werkgelegenheid is volstrekt onvoldoende voor de snel groeiende bevolking. Uit wanhoop gedreven, vertrekken ze vanaf het armoedige platteland naar de steden om daar werk te vinden. Steden kunnen deze toestroom niet aan. Mensen proberen het hoofd boven water te houden door een baantje te vinden in de vluchtsector.

Tekstverband

Door de kredietcrisis in 2009 is de werkgelegenheid in de westerse landen enorm afgenomen.