-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Werkloosheid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jeroen moet van de sportschool af en Els moet stoppen met muziekles, want vader is zijn baan kwijt. Hij is werkloos geworden door de bezuinigingen ten gevolge van de kredietcrisis van 2009. Nu moeten ze verder van een uitkering leven en dan is er voor de leuke dingen geen geld meer.

Wanneer ben je nu precies volgens het CBS werkloos? Is een bejaarde van 80 jaar werkloos? Is een kind dat naar school gaat werkloos? Is een huisvrouw die thuis voor de kinderen wil zorgen werkloos?

Nee natuurlijk. Je bent werkloos als je geen betaalde baan hebt maar je wel aanbiedt op de zogenaamde arbeidsmarkt. Je moet dus ingeschreven staan bij het UWV WERKbedrijf (dit heette vroeger het arbeidsbureau) en solliciteren.

Definitie

De situatie dat men zonder betaald werk is, maar wel is ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf.

Voorbeelden

In westerse landen worden veel werknemers ontslagen door de gevolgen van de kredietcrisis: er zijn geen orders, er komen geen opdrachten meer binnen, er wordt niet meer verdiend, dus er is geen geld meer om lonen uit te betalen. Het is niet de verantwoordelijkheid van bedrijven om voor werk te zorgen. Zij willen vooral winst maken.Een overheid heeft wel een bepaalde verantwoordelijkheid om te zorgen dat op de arbeidsmarkt vraag en aanbod van werk met elkaar in evenwicht zijn.

Tekstverband

  • In veel ontwikkelingslanden is sprake van grote werkloosheid. Er is simpel weg te weinig werk voorhanden om iedereen die dat wil aan betaalde arbeid te helpen. Ook in rijke landen komt werkloosheid voor al was het alleen maar omdat vraag en aanbod van soorten werk niet op elkaar aansluiten. Iemand die heeft gestudeerd voor arts gaat niet aan het werk als stratenmaker om maar eens iets te noemen.
  • Het werkloosheidspercentage is een goede maat om de economische ontwikkeling van een land te meten. Om dat te meten kijkt men enerzijds naar de mensen die betaald werk hebben (de werkzame beroepsbevolking) en degenen die werk willen hebben (werkloze beroepsbevolking). Samen vormen zij de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage is de werkloze beroepsbevolking als percentage van de totale beroepsbevolking.
  • Werkloos worden is nooit leuk en zeker niet als het voor lange tijd gebeurt. Mensen voelen zich nutteloos, vervelen zich en kunnen zich geestelijk rot voelen. Vroeger hadden mensen dan helemaal geen inkomen meer en was men afhankelijk van liefdadigheid. Tegenwoordig is iedereen verplicht verzekerd tegen werkloosheid. Een gedeelte van je inkomen sta je als belasting af aan de overheid. Uit deze pot geeft de overheid dan een uitkering als je je inkomen tegen je wil verliest.
  • In sommige landen komt zogenaamde verborgen werkloosheid voor. In communistische samenlevingen bijvoorbeeld kunnen mensen door de overheid aan werk worden gezet. De manier waarop gewerkt wordt is niet altijd even efficiënt. Je zou het eigenlijk met veel minder mensen kunnen doen. Een park maaien met kleine grasmaaiers terwijl één persoon het ook met een grote machinemaaier zou kunnen doen is daar een goed voorbeeld van.