-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zakat

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Hassan II moskee in Casablanca. "De troon op het water"

In de grootste stad van Marokko, Casablanca, bevindt zich de op één na grootste moskee ter wereld. Deze Hassan II moskee is gebouwd ter ere van de voormalige koning van Marokko. De moskee is super groot en erg modern ingericht. Hij is in 1993 geopend. Hij staat aan de Atlantische Oceaan en is gebouwd op opgespoten grond. Een gedeelte van de moskee heeft een glazen vloer, waaronder je het water van de oceaan kunt zien. Er kunnen meer dan 25.000 gelovigen in. Bovenin de 210 meter hoge minaret straalt ’s nachts een blauwe bundel laserlicht in de richting van Mekka. Bijzonder aan deze moskee is dat niet-gelovige toeristen tegen betaling naar binnen mogen om hem te bezichtigen. Moslims mogen gratis naar binnen. Dat is overigens niet zo gek. De moslims hebben de gebedsruimte namelijk zelf betaald. De meeste moslims in Marokko hebben meebetaald aan de bouw van dit meesterwerk. Dat hebben ze ook als hun plicht beschouwd. Eén van de zuilen van de Islam is namelijk de zakat, de aalmoes. Dat betekent dat moslims vrijgevig zijn. Afhankelijk van hun inkomen wordt elk jaar een bepaald bedrag aan goede doelen of aan de armen gegeven. Reken maar dat Marokkanen trots zijn als ze met eigen ogen de Hassan II moskee aanschouwen!

Definitie

Eén van de vijf zuilen van de Islam, de aalmoes.

Voorbeelden

De zakat is gebonden aan strenge regels. In principe wordt 1/40e van het jaarinkomen afgestaan aan goede doelen of rechtstreeks aan de armen. Dit is 2.5%

Toelichting

  • Moslims zien de zakat als een vorm van reiniging of boetedoening voor hun zonden. Door de zakat wordt er in Islamitische landen een betere verdeling van de welvaart bereikt.
  • Moslims gaan er vanuit dat alles op aarde aan Allah toebehoort en dat rijkdom in bruikleen wordt gegeven. Daarom leeft men bescheiden en is het ook vanzelfsprekend om andere mensen te helpen.
  • Een goed voorbeeld van de zakat vindt plaats tijdens het Offerfeest waarbij een familie een schaap slacht. Het vlees wordt niet alleen zelf opgegeten, maar ook gedeeltelijk aan de armen gegeven.
  • De andere vier zuilen zijn de sahada, de salat, de Ramadan en de Hadj.
  • De grootste moskee ter wereld staat in de geboorteplaats van Mohammed, Mekka.