-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zeespiegelstijging

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het atol Funafuti vanuit de ruimte.

Midden in de Grote Oceaan ligt Tuvalu, een land waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Dat is niet zo gek want Tuvalu is klein, heel klein. Te midden van de onmetelijke zee liggen er negen ringvormige atollen, waarvan de grootste een paar duizend inwoners kent. Dat atol heet Funafuti. Funafuti is erg smal, op zijn breedst een paar honderd meter. Aan de ene zijde de oceaan, aan de andere de betoverend mooie lagune. Het hoogste punt daartussen steekt slechts een paar meter boven zeeniveau uit. De inwoners van Funafuti maken zich grote zorgen. Door de zeespiegelstijging dreigt hun eiland te verdwijnen. Nu al komt bij de steeds vaker voorkomende tropische stormen hun eiland soms gedeeltelijk onder water te staan. Wellicht dat de eilandbewoners in de toekomst een andere woonplaats zullen moeten vinden.

Definitie

Stijging van het niveau van het zeewater ten opzichte van het land.

Voorbeelden

De zeespiegel stijgt absoluut door

  • het afsmelten van landijs.
  • het uitzetten van water omdat het warmer wordt.

De zeespiegel stijgt relatief door

  • daling van het omringende land.

Toelichting

  • Men onderscheidt dus absolute en relatieve zeespiegelstijging. Bij de absolute stijging kijk je alleen naar de stijging van de zeespiegel, bij relatieve zeespiegelstijging kijk je naar de combinatie van de absolute zeespiegelstijging en de daling van het land. Nederland bijvoorbeeld kantelt een klein beetje. Het zuidoosten komt heel lichtjes omhoog, terwijl het noordwesten heel langzaam daalt. Die daling versterkt de absolute zeespiegelstijging.
  • Er is op aarde maar een bepaalde hoeveelheid water. Het grootste gedeelte daarvan is vloeibaar. Als tijdens ijstijden de temperatuur wereldwijd daalt, valt er meer neerslag in de vorm van sneeuw die op het land blijft liggen. Daarom zit er dan minder water in de oceaan. Zo kan de zeespiegel meer dan 100 meter dalen. Als het warmer wordt, smelt het ijs af en komt de zee weer omhoog.
  • Als ijs op het water drijft zoals in de Noordelijke IJszee, dan zal bij afsmelting de zeespiegel niet stijgen. IJs drijft op water omdat het een lager soortelijk gewicht heeft. IJs neemt meer volume in dan water. Vul thuis eens een glas met ijsblokjes en daarna het glas precies tot aan de rand met water. De ijsblokjes steken dan boven het glas uit. Kijk wat er gebeurt als de ijsblokjes smelten. Vloeit er dan water over de rand van het glas?
  • Het grootste deel van de stijging van de zeespiegel komt door de uitzetting van water als het warmer wordt. Elke stof zet zich uit bij verwarming, zo ook water. Die thermische expansie zoals dat proces met een moeilijk woord wordt genoemd, is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de stijging van de zeespiegel. De overige 25% komt dan door het afsmelten van landijs.