-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Biologisch afbreekbaar afval

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Leo en Karin lopen door hun tuin heen. Het ruikt er best wel vies. De tuinman heeft net in de tuin gewerkt. Overal liggen korrels in de tuin. Leo pakt er een aantal op en ruikt eraan. ‘Getver!’ zegt Leo. ‘Die korrels ruiken zo vies!’. ‘Natuurlijk is dat zo, slimmerd.’ zegt Karin. ‘Die korrels zijn compost voor de plantjes, daar kunnen ze goed van groeien.’

Ieder mens produceert afval. Er zijn ruwweg 2 soorten afval. Biologisch afbreekbaar afval en niet-biologisch afbreekbaar afval.

Wat betekent biologisch afbreekbaar eigenlijk? Biologisch afbreekbaar betekent dat het door de natuur zelf afgebroken wordt en hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld een appelkroos. Allerlei andere dieren kunnen weer leven van zo’n appelkroos. Ook bacteriën kunnen ervan leven. Wanneer je allerlei GFT-afval (groente, fruit en tuinafval) op een hoop gooit, samen met grond, gaan bacteriën aan de slag. Ze maken compost van al het GFT-afval. In compost zitten veel voedingsstoffen voor planten. Als je de compost in de tuin verstrooit, gaan planten beter groeien.

Definitie

Afval van de mens wat door bacteriën afgebroken kan worden en weer verder gebruikt kan worden in een kringloop.

Voorbeelden

  • Een appelkroos
  • Aardappelschillen
  • Dode bladeren (herfst)
  • Dode planten
  • Rottend fruit

Toelichting

Soms lijkt iets biologisch afbreekbaar, maar is het dat niet. Bijvoorbeeld een bananenschil of de schil van een sinaasappel. Deze zijn biologisch niet afbreekbaar. Bananenschillen kunnen tientallen jaren blijven liggen zonder te vergaan. Op boerderijen wordt soms ook compost gebruikt om de akkers te bemesten. Het probleem is dat ze dan teveel compost gebruiken. Als het dan gaat regenen, stroomt compost mee naar het grondwater. Als de mens dan gaat drinken van het grondwater, kunnen we ziek worden. Dat is gevaarlijk.