-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Cubacrisis

Uit OmoPedia
Versie door Arnomatthijssen (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2010 om 12:51 (Beschrijving)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Eind oktober 1962 hield de wereld de adem in. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog tussen de Eerste en de Tweede Wereld, was er nog nooit zo’n serieuze dreiging van een atoomaanval geweest. De twee grootmachten kregen ruzie over Cuba, het grote eiland in de Caribische Zee, dat op minder dan honderd kilometer afstand van de kust van Florida ligt. Deze korte, maar zeer dreigende situatie staat bekend als de Cubacrisis.

Spionagefoto van de lanceerinrichtingen op Cuba

Definitie

Oorlogssituatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie in 1962 naar aanleiding van het plaatsen van atoomwapens door de Russen op Cuba.

Voorbeeld

Bijgaande satellietfoto vormde voor de Amerikanen een bewijs dat de Russen bezig waren met het plaatsen van kernwapens in Cuba.

Toelichting

  • De Verenigde Staten hadden in de jaren vijftig de ontwikkelingen op Cuba met argusogen gevolgd. Na een jarenlange guerrillastrijd had Fidel Castro het bewind op het eiland omvergeworpen en een communistische staat uitgeroepen. En dat op minder dan 100 km afstand van een land dat zelf heel erg tegen het communisme was.
  • Fidel Castro had de steun van de Sovjet-Unie ingeroepen toen hem was gebleken dat Amerikanen hadden geholpen bij de beroemde inval in de Varkensbaai. Daar hadden verbannen Cubanen geprobeerd het land weer binnen te komen. Na een aantal verkenningsvluchten boven Cuba was duidelijk geworden dat de Sovjet-Unie bezig was op dat eiland kernwapens te plaatsen. Dat konden de Amerikanen natuurlijk niet toestaan. Wat te doen? Aanvallen? Het land proberen te veroveren? Dat werd veel te gevaarlijk geacht. Men moest zien te voorkomen dat er kernwapens werden gebruikt.
  • President John F. Kennedy heeft toen besloten tot een boycot van het eiland door middel van een blokkade. Alle militaire schepen die iets richting Cuba wilden brengen, werden tegengehouden. Toen bleek dat er Russische schepen aankwamen met kernwapens aan boord, was de spanning te snijden. Gelukkig hebben de Amerikanen en de Russen uiteindelijk overeenstemming bereikt en draaiden de schepen om. Het was het begin van de periode van ontmanteling van de kernwapens.