-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Forensisme

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vader loopt thuis vaak te mopperen over dat op en neer reizen tussen zijn werk en thuis. Ze wonen mooi buiten, maar hij moet 's morgens wel vroeg op om de trein te halen. Hij kan ook met de auto gaan maar dan komt hij zeker in een file terecht. Sinds de jaren zestig woont deze familie op het platteland. De familie was de drukte van de stad moe en werd aangetrokken door de prachtige huizen die in de dorpen rondom de grote steden werden gebouwd. Het werk dat vader doet bevindt zich nog steeds in de stad. Hij reist dus elke dag op en neer en is een forens.

Definitie

Dagelijks op en neer reizen tussen woonplaats en gemeente waarin men werkt.

Voorbeelden

  • Veel ambtenaren wonen lekker buiten, maar moeten naar hun kantoor in de stad.
  • Om forensisme in goede banen te leiden, is goed openbaar vervoer erg belangrijk. Kantoren staan vaak ook in de buurt van trein- en metrostations.

Tekstverband

  • Een forens wordt ook wel een pendelaar genoemd en dagelijks op en neer reizen tussen woon- en werkgemeente wordt ook wel pendel genoemd.
  • Om forens te zijn moet je volgens het CBS in ieder geval een gemeentegrens passeren. Iemand die in Breda-Noord woont en in het centrum van Breda werkt, is dus geen forens. Iemand die in Tilburg werkt en in Udenhout woont, is ook geen forens. Beide kernen behoren namelijk tot de gemeente Tilburg. Iemand die in Kaatsheuvel woont en in Tilburg werkt is wel een forens.
  • Toename van het forensisme leidde tot steeds grotere drukte op de weg. Om die reden vindt de overheid het goed idee als wonen en werken zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
  • Sinds halverwege de jaren tachtig is suburbanisatie niet meer het modewoord, maar re-urbanisatie. Mensen trekken weer terug naar de steden om daardoor minder last te hebben van het woon-werk verkeer.
  • Forensisme moet je niet verwarren met forensisch onderzoek. Daarmee wordt geneeskundig sporenonderzoek bedoeld ten dienste van de politie in verband met de rechtspraak. Denk daarbij aan series als CSI MIAMI