-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Overleg:Agglomeratie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een grondgebied kan worden ingedeeld in stad en platteland. Vroeger was die scheiding heel duidelijk. Steden waren vroeger natuurlijk veel minder groot en vaak door middel van bijvoorbeeld een muur en/of gracht van het omringende platteland gescheiden.

Met name in de periode van de opkomst van de industrie groeiden de steden enorm. Niet alleen door natuurlijke groei (geboorte-sterfte) maar met name door arbeidsmigratie. Mensen konden op het platteland steeds minder werk vinden en tegelijkertijd was er in de steden door de opkomende industrie veel werk. In die tijd was reizen moeilijker dan nu. Er waren immers nog maar weinig wegen en de auto was nog niet uitgevonden. Hierdoor was het noodzakelijk dichtbij het werk te gaan wonen.

In de loop der tijd ontstond er een omgekeerd migratiepatroon. Mensen trokken juist weg uit de centrale steden en gingen wonen in de voorsteden en omringende dorpen. Men wilde meer ruimte, rust en veiligheid en een huis met een eigen tuintje. Hierdoor verstedelijkte het platteland. Stad en platteland werden wel een eenheid. Mensen woonden in relatieve rust maar werkten in de steden zelf. Elke dag reisden ze op en neer van huis naar werk. De toegenomen mogelijkheden om je te verplaatsen maakten dit op en neer gereis (met een duur woord forensisme) ook mogelijk.

Door die suburbanisatie zijn veel dorpen zo gegroeid dat ze aan de steden vast kwamen te zitten en dan spreek je van een agglomeratie. Lees dat overigens niet te letterlijk. Er mag tussen de onderdelen van de agglomeratie best een snelweg liggen of een klein park, maar geen groot aaneengesloten landbouwgebied.

Steden zijn onderling vaak ook afhankelijk van elkaar en vormen een eenheid. Zo’n stedelijk gebied bestaat uit een aantal agglomeraties.

Definitie

Een centrale stad samen met de daaraan vastgegroeide randgemeenten

Voorbeelden

De agglomeratie van Den Haag bestaat uit Den Haag zelf, met daaromheen Rijswijk, Voorburg, Scheveningen en Kijkduin. Al deze gemeenten liggen tegen Den Haag aan. Zoetermeer ligt zo'n 25 km ten oosten van Den Haag. In deze grote stad wonen veel mensen die in Den Haag werken. Zoetermeer behoort dus niet tot de agglomeratie Den Haag, maar wel tot de stedelijke zone.

Het bekendste voorbeeld in Nederland van een stedelijke zone is natuurlijk de Randstad (met als grootste steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) maar ook de Brabantse stedenrij is er een voorbeeld van.


Tekstverband

Agglomeratie komt van het woord agglomereren. Dit is een scheikundige term en betekent letterlijk samenklonteren. Een agglomeratie is dus een samenklontering van steden en dorpen.