-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Overleg:Hoofdpagina

Uit OmoPedia
Versie door Geertkemme (overleg | bijdragen) op 28 okt 2008 om 11:23 (Nieuwe pagina: Begrippen,uit een Email aan Ed van Delft De Malmberg-begrippen-lijst, voor gehele VMBO en deels HAVO, is teveel een afstandelijke, versimpelde Van Dale, wel heel nuttig als toets...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Begrippen,uit een Email aan Ed van Delft

De Malmberg-begrippen-lijst, voor gehele VMBO en deels HAVO, is teveel een afstandelijke, versimpelde Van Dale, wel heel nuttig als toetsingsmateriaal. In de 18e.eeuw werden kinderen gekleed en geschilderd als kleine volwassenen. Laat ons in die fout niet vervallen anders heeft Rousseau ook voor niets geleefd.

Jij wilt VMBO-ers toch een hanteerbare, voorbeeld aansprekende begrippenlijst geven? Dat vind ik nou juist zo opmerkelijk van jouw initiatief: begrippenomschrijvingen die verantwoord aanhaken aan hun/haar leefwereld. Ik heb verschillende lijsten doorgebladerd, maar jouw concept ben ik nog niet tegengekomen, ja Wikipedia misschien een beetje in zijn uitvoerige omschrijvingen, maar we hoeven het wiel toch niet voor de 2e.keer uit te vinden.


OnderwerpCentrum-Periferie

Zo’n begrip moet je toch eerst stedelijk benaderen, want er is toch geen VMBO-pubertje dat begrijpt wat periferie is, laat staan dat hij/het een duidelijke weet heeft van de verhouding rijke, zakelijke city en de chaotische, criminele sloppenwijken, hetgeen mij symptomatisch lijkt voor de verhouding rijk-arm. Bovendien neemt de trek naar de stad in vele landen toch bijna rampzalige vormen aan. Wel is die Mb-omschrijving algemener en completer doordat hij de landelijke verhouding rijk-arm duidelijk aangeeft en ik in het stedelijk begrip blijf hangen.. Al schrijvende verlies ik de vaag omschreven context wel eens uit het oog. Verder heb ik sterk de neiging de lieve kindertjes als tabulae rasae (hoort dat zo als meervoud) te beschouwen en begin ik simpel te verhalen. Het is niet eenvoudig met twee omschrijvingen te werken, zoals je voorstelde. Eigenlijk zou je eenvoudig moeten beginnen om geleidelijk in de meer gecompliceerde, meer zakelijke beschrijving terecht te komen


Zo zag ik in Malrmberg-begrippen BNP staan. Toch geen VMBO-klootje dat ook maar enige notie heeft van wat Bruto Nationaal Produkt betekent. Bij begrippen als ”economische infrastructuur” praat ik liever over geen wegen, spoorwegen en geen fabrieken enz.