-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sterfteoverschot: verschil tussen versies

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Verwijst door naar Sterfte-overschot)
Regel 1: Regel 1:
#redirect [[sterfte-overschot]]
+
 
 +
==Beschrijving==
 +
Als je over een overschot praat, heb je eigenlijk ergens teveel van. Een voedseloverschot betekent dat je meer voedsel aanmaakt dan er nodig is. Je vergelijkt dus twee dingen met elkaar: meer…dan. Bij een '''sterfteoverschot''' kijk je naar het verschil tussen het aantal geborenen en het aantal sterfgevallen, waarbij het aantal sterfgevallen groter is. Dat kan voorkomen in landen waar zich een hongersnood voordoet of zich een [[natuurramp]] heeft voorgedaan. In de rijke [[westerse landen]] kan het voorkomen door [[vergrijzing]] van de bevolking.
 +
 
 +
==Definitie==
 +
Er gaan meer mensen dood dan er geboren worden.
 +
 
 +
==Voorbeelden==
 +
*Het aantal sterfgevallen is in [[ontwikkelingslanden]] veel hoger dan in rijke landen door gebrek aan schoon drinkwater en goede voeding. Toch komt daar meestal geen sterfte-overschot voor omdat ook het aantal geboortes erg hoog ligt.
 +
*In een land wonen op 1 januari 2003 precies 2 miljoen mensen. We stellen voor het gemak dat er geen emigratie en immigratie is. Er gaan 40.000 mensen dood en er worden 30.000 mensen geboren. Dan is het sterfteoverschot 10.000 mensen. Op het einde van dat jaar leven er dus 2.000.000 - 10.000 = 1.990.000 mensen.
 +
 
 +
==Tekstverband==
 +
*Soms komen in de Derde Wereld sterfteoverschotten voor door bijvoorbeeld een plotseling optredende hongersnood of door een erge ziekte. Meestal echter groeien de bevolkingen in de arme landen door het grote aantal baby's snel en is er dus sprake van een geboorte-overschot.
 +
*Geboorte min sterfte noemt men ook wel de [[natuurlijke groei]]. Die groei is positief bij een geboorteoverschot en negatief bij een sterfteoverschot.
 +
*geboorte en sterfte kun je ook uitdrukken in [[relatieve cijfers]], dus in promillen. Zo kun je ook de natuurlijke groei uitdrukken in promillen. Stel bijvoorbeeld dat het geboortecijfer 15 ‰ is en het sterftecijfer 18 ‰, dan het de natuurlijke groei -3 ‰. Je kunt ook zeggen, er is een sterfteoverschot van 3 ‰.

Versie van 7 feb 2010 om 00:51

Beschrijving

Als je over een overschot praat, heb je eigenlijk ergens teveel van. Een voedseloverschot betekent dat je meer voedsel aanmaakt dan er nodig is. Je vergelijkt dus twee dingen met elkaar: meer…dan. Bij een sterfteoverschot kijk je naar het verschil tussen het aantal geborenen en het aantal sterfgevallen, waarbij het aantal sterfgevallen groter is. Dat kan voorkomen in landen waar zich een hongersnood voordoet of zich een natuurramp heeft voorgedaan. In de rijke westerse landen kan het voorkomen door vergrijzing van de bevolking.

Definitie

Er gaan meer mensen dood dan er geboren worden.

Voorbeelden

  • Het aantal sterfgevallen is in ontwikkelingslanden veel hoger dan in rijke landen door gebrek aan schoon drinkwater en goede voeding. Toch komt daar meestal geen sterfte-overschot voor omdat ook het aantal geboortes erg hoog ligt.
  • In een land wonen op 1 januari 2003 precies 2 miljoen mensen. We stellen voor het gemak dat er geen emigratie en immigratie is. Er gaan 40.000 mensen dood en er worden 30.000 mensen geboren. Dan is het sterfteoverschot 10.000 mensen. Op het einde van dat jaar leven er dus 2.000.000 - 10.000 = 1.990.000 mensen.

Tekstverband

  • Soms komen in de Derde Wereld sterfteoverschotten voor door bijvoorbeeld een plotseling optredende hongersnood of door een erge ziekte. Meestal echter groeien de bevolkingen in de arme landen door het grote aantal baby's snel en is er dus sprake van een geboorte-overschot.
  • Geboorte min sterfte noemt men ook wel de natuurlijke groei. Die groei is positief bij een geboorteoverschot en negatief bij een sterfteoverschot.
  • geboorte en sterfte kun je ook uitdrukken in relatieve cijfers, dus in promillen. Zo kun je ook de natuurlijke groei uitdrukken in promillen. Stel bijvoorbeeld dat het geboortecijfer 15 ‰ is en het sterftecijfer 18 ‰, dan het de natuurlijke groei -3 ‰. Je kunt ook zeggen, er is een sterfteoverschot van 3 ‰.