-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stratovulkaan

Uit OmoPedia
Versie door C.vorselaars (overleg | bijdragen) op 2 jun 2010 om 10:56 (Toelichting)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Mount Fuji is de heilige berg van Japan. De 3776 hoge berg is vaak bedekt met een laag sneeuw.

Mount Fuji is de hoogste berg van Japan. De berg ligt ongeveer 100 km ten zuidwesten van de hoofdstad Tokyo. Met zijn 3776 meter torent hij ver boven de omgeving uit en is al van honderden kilometers ver te zien. Mount Fuji is een slapende vulkaan, voor het laatst uitgebarsten in 1709.

Daarvoor is hij uitgebarsten in 1708, 1700, 1627, 1560, 1511, 1427, 1083, 1032, 1017, 999, 993, 952, 937, 932, 870, 864, 830, 826, 802, 800 en 781.

Als je zo naar die jaartallen kijkt, is de vulkaan al wel erg lang slapend. Dat moet een keer fout gaan voor de omwonenden, zou je zo zeggen!

De Japanners beschouwen de Fuji als een heilige berg. De berg speelt een grote rol in de cultuur. Koop een ansichtkaart van Japan en grote kans dat de Fuji erop staat. In juli en augustus mag de top beklommen worden. Die top is een bedevaartsoord voor de Japanners. De beklimming wordt dan zo gepland dat men op de top de zon ziet opkomen. Japan is tenslotte het land van de rijzende zon.

De Fuji is hét voorbeeld van een stratovulkaan. Elk van de 22 uitbarstingen uit de historie heeft gezorgd voor een nieuwe laag lava en vulkanische as.

Definitie

Vulkaan met steile hellingen die bestaat uit een afwisseling van laagjes lava en laagjes vulkanische as.

Voorbeelden

  • Mount Fuji (Japan)
  • Mount St. Helens (VS)
  • Pinatubo (Filipijnen)
  • Vesuvius (Italië)

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Doorsnede door een stratovulkaan
  • Stratus is het Latijnse woord voor “laag”. Een stratovulkaan vertoont dus gelaagdheid. Elke uitbarsting bestaat uit een laag gestolde lava met daarboven een laag as.
  • Stratovulkanen komen voor bij explosief vulkanisme. Dat kun je weer in verband brengen met aardschollen die op elkaar botsen. Eén schol duikt onder de andere (subductie) en de aardkorst smelt op. Samen met de aanwezige gassen in het magma levert dat een explosief mengsel op.
  • Bij stratovulkanen bouwt zich onder de vulkaan in de magmahaard een enorme druk op. Op een gegeven moment is de druk dan zo hoog dat de vulkaan uitbarst. Hij stoot dan grote hoeveelheden vulkanische assen uit. Door de uitstoot neemt de druk natuurlijk af. Op het einde van de uitbarsting komt er vooral lava naar buiten. Die stolt langs de flanken van de vulkaan. Daar dwarrelt dan vervolgens een laag as op.
  • Stratovulkanen hebben steile hellingen. Dat komt omdat de uitgevloeide lava stroperig is en dus niet zo makkelijk kan vloeien. De lava stolt al op korte afstand van de krater.
  • Stratovulkanen barsten niet regelmatig uit. In het geval van de Fujivulkaan in Japan is het al meer dan 300 jaar geleden dat de vulkaan voor het laatst van zich liet horen. Dat kan betekenen dat er in de toekomst een zware eruptie komt. We wachten af!